• E-dzienniczek

    Sprawdz on-line oceny swojego dziecka

  • Plan lekcji

    Plan zajęć oraz harmonogramy zajęć pozalekcyjnych

  • Jadłospis

    Aktualne dania dostepne w naszej stołówce

Szybki kontakt

Społeczna Szkoła Podstawowa 101 w Olsztynie

ul. Mroza 25
10-692 Olsztyn

tel.: 725 556 612
tel./fax 89 523 65 39

Aktualne godziny zajęć

8.15 – 9.00
9.10 – 9.55
10.05 – 10.50
11.00 – 11.45

11.55 – 12.40
13.00 – 13.45
13.50 – 14.35
14.40 – 15.25

Radosna Szkoła Szkoła odkrywców talentów Szkoła z klasą Dobrze zaprojektowana szkoła - Olsztyn Mistrzowie kodowania Szkoła w pilotażu programowania

KUCHCIK W AKCJI 2017/2018

Kruche ciasto z budyniową bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szklanki mąki pszennej
*250 g masła
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4-5 łyżki cukru pudru ( jeżeli wolicie słodsze, to dodać więcej)
*5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
*5 białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*16 g domowego cukru wanilinowego
*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
*około 500g-1000 g śliwek w zależności od blaszki (jeżeli kwaśne posypać cukrem)
*ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blaszka jest silikonowa, można pominać ten punkt. Na spód rozłożyć ciasto ok.60%- resztę zostawić w lodówce, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Zacząć ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek dodawać łyżka po łyżce drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę budyniową. Wyrównać i układać śliwki (wnętrzem ku górze). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  • 5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić.

Kiszone ogórki rządzą

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji