• E-dzienniczek

    Sprawdz on-line oceny swojego dziecka

  • Plan lekcji

    Plan zajęć oraz harmonogramy zajęć pozalekcyjnych

  • Jadłospis

    Aktualne dania dostepne w naszej stołówce

Szybki kontakt

Społeczny Zespół Przedszkolno-Szkolny 101 w Olsztynie

ul. Mroza 25
10-692 Olsztyn

tel.: 725 556 612
tel./fax 89 523 65 39

Aktualne godziny zajęć

8.15 – 9.00
9.10 – 9.55
10.05 – 10.50
11.00 – 11.45

11.55 – 12.40
13.00 – 13.45
13.50 – 14.35
14.40 – 15.25

Niepodległa i wierna Dziedzictwu Radosna Szkoła Szkoła odkrywców talentów Szkoła z klasą Dobrze zaprojektowana szkoła - Olsztyn Mistrzowie kodowania Szkoła w pilotażu programowania

KUCHCIK W AKCJI 2017/2018

Uczestniczymy w „Programie Zdrowe Nietrudne”

Celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów klas 1-3

Kliknij i powiększ piramidę:

piramidanowe-logo_zasady_piramidaIZZ_dla_dzieci_i_mlodziezy

Prezentacja z działań Kuchcika w roku 2017/2018

Kl. 3 Frytki z piekarnika #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Przygotuj dobre ziemniaki. Miejsce zakupu nie jest ważne, istotna jest ich jakość. Powinny zawierać dużo skrobi – bo właśnie takie są najlepsze do przygotowania frytek. Jeśli sprzedawca nie umie powiedzieć Ci, jaki oferuje gatunek, możesz to sprawdzić: przekrój ziemniaka na pół, następnie potrzyj kilka razy polówki przekrojoną stroną o siebie. Jeśli będą się sklejać, oznacza to, że ziemniaki mają dużo skrobi.

  1. Czosnek (jeśli lubisz) podziel na pojedyncze ząbki.
  2. Obrane ziemniaki pokrój na frytki takiej wielkości, jakiej lubisz najbardziej (ja lubię duże, w zasadzie ósemki, może też takie polubisz).
  3. Przełóż frytki do miski, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut.
  4. Wylej wodę, wypłucz frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osusz na ściereczce.
  5. Ponownie przełóż do miski, spryskaj oboma rodzajami oleju (jeśli nie masz oleju z nasion papryki, posyp je papryką w proszku, lub tylko spryskaj olejem).
  6. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – frytki powinny być ułożone w jednej warstwie. Pomiędzy frytki powciskaj ząbki czosnku. Lekko posól.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
  8. Wyjmij na chwilę, wymieszaj, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole.
  9. Piecz przez następne 15-20 minut, aż przybiorą Twój ulubiony kolor i poziom chrupkości. Pod koniec pieczenia możesz na kilka minut włączyć termoobieg, jeśli chcesz, by końcówki frytek lekko się przypaliły.
  10. Podawaj z tym, z czym lubisz – czyli z keczupem, majonezem lub sosem przygotowanym z jogurtu, odrobiny majonezu i upieczonego czosnku razem z ziemniakami. Tak, ten ostatni sos jest moim zdaniem najlepszy :)

Kl. 2 Kipi kasza, kipi…#zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Kl.3 Zdrowe kanapki na waflach – czy tłuszcz jest zdrowy?

i rozgrzewająca herbata #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Dlaczego warto?

Łącząc wafle ryżowe z innymi produktami:

stworzysz pełnowartościowy posiłek

zachowasz sytość na dłużej

dostarczysz więcej składników odżywczych

Kanapki z pastą z awokado

  • Składniki i przepis na pastę z awokado
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka
    • Składniki i przepis na pastę z awokado
    • 1 dojrzałe awokado,
    • 3 ugotowane na twardo jajka,
    • 1 ząbek czosnku,
    • łyżeczka oliwy z oliwek,
    • łyżeczka soku z cytryny,
    • sól i pieprz,
    • opcjonalnie: szczypiorek
    • oliwy z oliwek,

Kl. 2 Pachnące rogaliki

i smakowa woda #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Kl. 3 Pęczotto z owocami

a węglowodany w jedzeniu i piciu

#zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Do kaszy wlać gorącą wodę. Kaszę przykryć, gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę.                                                                                       Kaszę często mieszać, żeby się nie przypaliła. Wszystkie owoce umyć, odsączyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Morele pozbawić pestek, pokroić w półplasterki. Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki. Pęczotto podzielić na porcje, udekorować listkami mięty i podawać. Owoce dodać do kaszy.

Kl. 2 Sałatka owocowa

i tak potrzebne witaminy #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Idealny przepis na sałatkę owocową powinien składać się z dużej ilości różnych owoców, które są jednakowo pokrojone. Równe kostki czy plasterki nie tylko ładniej wyglądają, ale również są łatwiejsze w jedzeniu. Wybierz jeden kształt i jeden rozmiar cząstek i staraj się tak pokroić wszystkie owoce. Nie krój jednak zbyt drobno, ponieważ sałatka owocowa będzie wyglądać bardziej zachęcająco, kiedy będzie można rozróżnić poszczególne owoce.

Kl.3 Zakochane ciasteczka

i pomarańczowy napój #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Składniki

1/2 kg mąki
1 kostka schłodzonej margaryny
2 żółtka
18 dag cukru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 słoik marmolady
cukier puder do posypania

1. Wszystkie składniki oprócz marmolady i cukru pudru zagnieść.
Wyrobione kruche ciasto wstawić na 1h do lodówki.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1/3 cm. Wykrawać kółeczka. Połowę krążków odłożyć .

3. W pozostałych wyciętych krążkach zrobić mniejsze otworki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeni.

4. Piec na złoty kolor w temp 150-160 C z termoobiegiem.
Upieczone i wystudzone ciastka sklejać marmoladą. Ułożyć w pojemniku, posypać każde cukrem pudrem (lub przed samym podaniem). Przykryć folią spożywczą by zmiękły.

Kl. 2  Wytrawne mufiny

przygotowane przez kl. II  #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę, mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości.
Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Kl. 3 Mufiny z kabanosami  #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

Składniki

- mąka: 1.5 szklanki
- olej roślinny: 0.5 szklanki
- jogurt naturalny: 0.75 szklanki
- kwaśna śmietana: 3 łyżki
- jajo: 1 sztuka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- mała czerwona cebula: 1 sztuka
- garść startego żółtego sera: 1 sztuka
- kabanosy: 5 sztuk
- sól: 0.5 łyżeczki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 2 łyżeczki
- papryka
1. Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy suche składniki czyli proszek do pieczenia, starty ser żółty, drobno pokrojone kabanosy, cebulę, sól i suszone pomidory.Do drugiej miski wlewamy jogurt, śmietanę, jajo, olej.
Mokre składniki mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy je do suchych i mieszamy.Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Część kabanosów zostawiamy i posypujemy muffiny na wierzchu.Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, w międzyczasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już suche.
Smacznego!


Kl. 2 i 3 Świąteczne wafle  #zdrowenietrudne

  www.zdrowenietrudne.pl

Kl. 2 i 3  Przedświąteczne pierniczki #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

Kl. 3 Pieczone krążki cukinii

w chrupiącej serowej skorupce

z gęstym sosem tzatziki  #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

 

małe cukinie
3/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania pieczone krążki cukinii w chrupiącej serowej skorupce

  1. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Umytą i dokładnie osuszoną cukinię pokrój na plastry o grubości około 1/2 cm. Przełóż do miski, spryskaj oliwą i wymieszaj, by wszystkie plastry się nią pokryły.
  4. W misce wymieszaj parmezan, bułkę, bazylię, oregano sól i pieprz.
  5. Plastry cukinii obtaczaj w panierce, układaj na blasze z papierem.
  6. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut, aż na cukinii utworzy się apetyczna, złocista panierka.
  7. Podawaj gorące z gęstym sosem tzatziki lub z sosem jogurtowym lub jogurtowo-majonezowym.

 

Kl. 3 Chleb na drożdżach i na zakwasie

oraz własnoręcznie przygotowana

woda smakowa #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

Chleb na drożdżach:

- 1 kg mąki krupczatki,

- 50 g drożdży,

- 900 ml letniej wody,

- 3 łyżki cukru,

- 1,5 łyżki soli,

- 1 szklanka otrębów pszennych,

- po 6 łyżek łuskanego słonecznika i siemienia lnianego,

- 3 łyżki sezamu,

- 1,5 łyżki pestek dyni

To proste – wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Mieszamy je ręką aż do uzyskania w miarę spójnej masy, a następnie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie smarujemy formy do pieczenia chleba oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do foremek i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł około 45-50 minut (wszystko zależy od tego, jaki macie piekarnik).

Chleb na zakwasie:

0,5 kg mąki żytniej – typ 720

0,25 mąki pszennej

0,5 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów (pszennych, owsianych lub innych)

0,25 szklanki siemienia lnianego

0,25 szklanki pestek dyni lub słonecznika

1 garść cebulki prażonej

1 łyżka miodu

0,75 łyżki soli

zakwas (ok. ½ słoiczka po dżemie)

woda: 2 szklanki zimnej

1 szklanka gorącej

wymieszane

Łączę wszystkie składniki za wyjątkiem zakwasu, cebulki.

Mieszam łyżką.

Po wymieszaniu dodaję zakwas, po wymieszaniu odbieram do słoika

„zakwas” (taką samą ilość jak włożyłam).

Na końcu wsypuję cebulkę i drożdże. Mieszam wszystko.

Blaszki keksowe wykładam dokładnie papierem do pieczenia.

Następnie wkładam mieszaninę i wygładzam.

Odstawić na kilka godzin (nawet do 12 godzin).

Piekarnik temp. 190°C – 200°C.

Piec ok. 1 godziny.

20 minut przed końcem można wyjąć, posmarować chleb wodą i dalej piec.

 

 Woda z pomarańczą i kiwi:

Składniki:

•4 szklanki wody niskosodowej

•1 duża pomarańcza

•1 duże kiwi

•2 łyżki stołowe lodu

Sposób przygotowania:

Pomarańczę umyj i pokrój ostrożnie w plastry. Kiwi delikatnie obierz ze skórki

i również pokrój w talarki. Wszystkie owoce wrzuć do wody, dodaj lód. Pomieszaj. Twoja woda smakowa

jest już gotowa. Smacznego!

 

Woda z ogórkiem, miętą i limonką

Składniki:

•4 szklanki wody niskosodowej

•listki mięty

•1 limonka

•pół ogórka

•kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Umyj limonkę i pokrój w plasterki. To samo zrób z ogórkiem. Wszystkie plasterki wrzuć do wody. Dodaj świeże listki mięty i lód. Dokładnie wymieszaj. Twoja woda smakowa jest już

gotowa.

Woda pomarańczowo-malinowa

Składniki:

•4 szklanki wody niskosodowej

•pół pomarańczy

•listki mięty

•maliny

•kostki lodu

Sposób przygotowania:

Umyj pomarańczę i obierz ze skórki, z połówki wyciśnij sok, wlej go do wody

i dobrze wymieszaj. Dodaj maliny i miętę. Na koniec wrzuć kostki lodu. Twoja woda smakowa jest już

gotowa. Smacznego!

Smacznego!

Biało – czerwone koktajle #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

Zdrowe koktajle – wystarczą ulubione składniki i kilka sekund,

żeby błyskawicznie przygotować smaczny i pożywny posiłek.

1. Truskawkowy koktajl z kaszą jaglaną

Składniki:

- 2 szklanki truskawek

- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

Część biała

  • 1 nieduży banan, obrany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
  • 100 g miąższu ananasa bez skóry
  • 1 łyżka soku z cytryny

2. Koktajl pomidorowy

Składniki:

- 5 pomidorów

- 2 ogórki

- ząbek czosnku

- pół korzenia pietruszki

- kilka listków bazylii

- sól

- pieprz

Część biała:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
  • 100 g miąższu ananasa bez skóry
  • 1 łyżka soku z cytryny

3.  Koktajl malinowy

Składniki

Część czerwona

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Część biała

  • 1 nieduży banan, obrany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
  • 100 g miąższu ananasa bez skóry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pomidorowa picca #zdrowenietrudne

 www.zdrowenietrudne.pl

 

Składniki sosu pomidorowego na jedną dużą pizzę

  • dwa pomidory z puszki lub świeże bez skóry i nasion
  • dwie łyżki soku pomidorowego lub wody
  • jeden ząbek czosnku
  • suszone zioła (np. oregano, bazylia, tymianek i im podobne) – wedle uznania
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Wykonanie sosu

jest banalnie proste:

  1. Do miski wrzucam pomidory, wyciskam czosnek, solę, pieprzę i dodaję zioła
  2. Następnie krótko miksuję wszystkie składniki blenderem ustawionym na najwolniejsze obroty. Sos do pizzy nie powinien być rzadkim kremem
  3. Gotowe! Teraz trzeba już tylko nałożyć sos na ciasto.

Składniki pizzy pomidorowej

  • ciasto do pizzy
  • sos pomidorowy do pizzy –dwa lub trzy rodzaje pomidorów – np. zwykłe czerwone, małe koktajlowe, żółte, czarne, zielone
  • ser żółty w kawałku
  • pół małej cebuli
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania pizzy
  • przyprawy: oregano, rozmaryn
  • pieczarki

 

Składniki ciasta do pizzy

 

  • 250 gram włoskiej mąki Farina 00 lub Basia 00– To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach.
  • 150 ml bardzo ciepłej wody
  • 7 gram drożdży suszonych/instant – można użyć świeżych, ale suche są wygodniejsze w użyciu, a ciasto przygotowane z ich pomocą niczym nie różni się od tego ze świeżymi drożdżami
  • solidna szczypta soli
  • jedna łyżka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę przesiewam do miski, tak aby była jak najlepiej napowietrzona. Do ciepłej wody wsypuję drożdże, dość dokładnie mieszam całość i odstawiam na moment na bok.
  2. Mąkę solę i dodaję łyżkę oliwy, a następnie wlewam wodę z drożdżami.
  3. Wszystkie składniki zaczynam energicznie mieszać łyżką aż do momentu, w którym ciasto połączy się w jeden – jeszcze nie gładki – kawałek ( dzięki temu ręce nie obklejają się ciastem).
  4. Następnie odkładam łyżkę na bok i zaczynam wyrabiać ciasto ręką. Jeżeli lepi się do dłoni, dosypuję trochę mąki i wyrabiam do uzyskania jednolitej kuli gładkiego i sprężystego ciasta. Na tym etapie łatwo poznać, czy ciasto wyjdzie dobrze, czy może bardzo dobrze. Jeżeli po kilku minutach wyrabiania jest miękkie i sprężyste to jest to dobry znak. Po wyrośnięciu będzie wręcz rozpływało się pod własnym ciężarem – o to chodzi!
  5. Zakończenie wyrabiania ciasta to idealny moment na podzielenie go na porcje. Jeżeli zrobisz więcej ciasta, właśnie w tym momencie możesz jego część spakować do foliowej torebki i zamrozić – następnym razem przygotujesz pizzę bez robienia bałaganu! :-) Zamrożone ciasto po wyjęciu z lodówki wyrośnie w trakcie rozmrażania.
  6. Tymczasem świeże ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószam delikatnie mąką lub skrapiam oliwą z oliwek i wstawiam do miski, którą przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut. Tradycyjne włoskie receptury zakładają odstawienie ciasta do wyrośnięcia nawet na parę godzin. Niektóre przepisy sugerują nawet ponowne wyrabianie ciasta i ponowne odstawienie do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko rozciągam dłońmi, tak aby uformować z niego średniej wielkości koło i ciasto w takiej formie kładę na wysmarowaną oliwą z oliwek blachę. Następnie palcami rozciągam ciasto aż do uzyskania porządnego rozmiaru i kształtu. UWAGA! NIE WAŁKUJ CIASTA DO PIZZY, ponieważ musi być dobrze napowietrzone a wałek zatyka pory i wyciska pęcherzyki powietrza.
  7. I GOTOWE.
  8. Pizzę wkładam do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury 250 stopni. Piecze się na najniższej półce przez 9 do 12 minut. Pizza jest gotowa do wyjęcia kiedy ciasto zaczyna się ładnie złocić.
  9. Tak przygotowana pizza powinna mieć cienkie i chrupiące ciasto, które po pocięciu na kawałki i wzięciu porcji do ręki nie zwisa w dół jak glut ;

Na gotowym cieście ułóż sos pomidorowy, żółty ser, a następnie pokrojone w cienkie plastry pomidory.  Na samej górze ułóż pokrojone w plasterki oliwki i pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Na sam koniec posyp pizzę suszonym oregano i rozmarynem.

  • Pizzę tą polecam piec w piekarniku w nieco niższej temperaturze, ale za to nieco dłużej – dzięki temu pomidory na wierzchu lepiej się upieką i dodatki nie będą zbyt wilgotne. Polecam ustawić piekarnik na temperaturę 220 stopni C i piec pizzę przez ok. 15-20 minut (cienkie ciasto), lub 20-25 minut (grube ciasto)

 

Kruche ciasto z budyniową bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
*2,5 szklanki mąki pszennej
*250 g masła
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*4-5 łyżki cukru pudru ( jeżeli wolicie słodsze, to dodać więcej)
*5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
*5 białek
*1 szklanka drobnego cukru do wypieków
*16 g domowego cukru wanilinowego
*2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
*1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
*około 500g-1000 g śliwek w zależności od blaszki (jeżeli kwaśne posypać cukrem)
*ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej (ja robiłam tego samego dnia, ciasto siedziało w lodówce około 1 godziny).
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie tortownica) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli blaszka jest silikonowa, można pominąć ten punkt. Na spód rozłożyć ciasto ok.60%- resztę zostawić w lodówce, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. Zacząć ubijać białka na sztywno. Do ubitych białek dodawać łyżka po łyżce drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę budyniową. Wyrównać i układać śliwki (wnętrzem ku górze). Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
  • 5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić.

Kiszone ogórki rządzą

Świeży ogórek i jego zielony mundurek zamieniamy na kiszony.

Ciekawi nowych smaków z dobrym humorkiem  wypróbujemy kiszeniaka jęzorkiem .



Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji