• E-dzienniczek

    Sprawdz on-line oceny swojego dziecka

  • Plan lekcji

    Plan zajęć oraz harmonogramy zajęć pozalekcyjnych

  • Jadłospis

    Aktualne dania dostepne w naszej stołówce

Szybki kontakt

Społeczny Zespół Przedszkolno-Szkolny 101 w Olsztynie

ul. Mroza 25
10-692 Olsztyn

tel.: 725 556 612
tel./fax 89 523 65 39

Aktualne godziny zajęć

8.15 – 9.00
9.10 – 9.55
10.05 – 10.50
11.00 – 11.45

11.55 – 12.40
13.00 – 13.45
13.50 – 14.35
14.40 – 15.25

Radosna Szkoła Szkoła odkrywców talentów Szkoła z klasą Dobrze zaprojektowana szkoła - Olsztyn Mistrzowie kodowania Szkoła w pilotażu programowania

KUCHCIK W AKCJI 2016/2017

Hasło przewodnie: ODPOWIEDZIALNA KONSUMPCJA

I. WYBRANY OBSZAR TEMATYCZNY: ŻYWNOŚĆ

TYTUŁ PROJEKTU: KULINARNA PODRÓŻ PO KRAJACH

KRÓTKI OPIS :                 

Uczniowie podczas pracy nad projektem będą rozwijali swoją wiedzę geograficzną i historyczną o wybranych krajach. Ponadto podniosą swoją motywację do nauki i zdobywania wiedzy poprzez uczestnictwo w zajęciach kulinarnych, wykonując proste potrawy z podanych przepisów. Zakłada się także podniesienia tematyki odpowiedzialnej konsumpcji.

ZAŁOŻONY CEL OGÓLNY:

1. Poznanie innych krajów naszego globu, ich różnorodności, ich historii oraz kultury, poznanie prostych zwrotów w nowych językach

2. Promowanie świadomości znaczenia różnorodności kulturowej i językowej

2. WSKAŹNIKI OSIĄGNIĘCIA CELU: Protokół wykonanego projektu

EFEKT RZECZOWY:

1. Zebrana dokumentacja cyfrowa i przepisy do wykonania proponowanych dań

2. Interaktywne gry dydaktyczne

EFEKT EKOLOGICZNY: Interaktywne gry ekologiczne tworzone przez uczniów zamieszczone na stronie szkoły

 

NARZĘDZIE POMIARU EFEKTU EKOLOGICZNEGO:

1.  Audyt końcowy

2. Raport z przeprowadzonych działań.

Audyt końcowy i wyróżnienie EKOKOMITETU

ORAZ OGRODOWE PRZYJĘCIE

ZAKOŃCZENIE PROJEKTU: KULINARNA PODRÓŻ PO KRAJACH

JEDZMY REGIONALNE OWOCE

Przynieś od zaufanego sprzedawcy pachnące słońcem truskawki.

Sezonowość owoców i warzyw

Najważniejszą zasadą w teorii sezonowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów,

które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Sezonowość, to również lokalność.

Polega ona na wyborze tych produktów, które naturalnie są dostępne w naszej strefie klimatycznej.

Zrównoważona żywność -

to żywność ekologiczna, lokalna i świeża

 

KUCHCIK 31.05.2017 r.

Co uważam za odpowiedzialną żywność?

Przynieś na spotkanie produkty spożywcze lub potrawy, które uważacie za „odpowiedzialne”

Żywność zrównoważona [= ekologiczna + lokalna + świeża] to żywność łącząca w sobie własności żywności ekologicznej, lokalnej i świeżej.

Przykładowo do wyboru:

5 jaj                                                                                                                                         Sok własnego wykonania lub kompot

1Pęczek rzodkiewki                                                                                                             Chleb własnoręcznie pieczony

1 Pęczek szczypioru                                                                                                           1 Sałata

5 kiszonych ogórków własnej roboty

Kraje skandynawskie

Skandynawia – region północnej Europy, obejmujący kraje:
Szwecję, Norwegię oraz Danię.

Królowały w kuchni cynamonowe bułeczki i kanapkowe torty,
a to szwedzkie przysmaki.

Jak nie marnować jedzenia?

Wymyślać nowe potrawy z tego co masz pod ręką? Warto!– nie zamykaj się w obrębie kilku czy kilkunastu znanych Ci przepisów.

W ten sposób nie tylko zminimalizujesz ilość wyrzucanego jedzenia ale dodatkowo odkryjesz wiele ciekawych i smacznych potraw.

Tydzień francuski – malarsko w kuchni ( rodem z Paryża).

Podróż kulinarna po krajach świata i dążenie do odpowiedzialnej
konsumpcji żywności. Plastyczne hity kulinarne – nie marnujemy, a wykorzystujemy.

Niesamowicie malarska sesja kulinarna. Wykorzystano bogactwo dostępnych owoców.

Wśród dzieł znalazł się „francuski piesek i przepiękny paw z ogrodów francuskich. Zobacz galerię [...]


JABŁKA PIECZONE NA TRZY SPOSOBY –

jedz to, co lubisz, nie marnuj produktów

SKŁADNIKI

NADZIENIE 1

  • masło orzechowe
  • rodzynki
  • cynamon
  • miód lub syrop z agawy
  • orzechy włoskie

NADZIENIE 2

  • mielone migdały
  • świeże lub mrożone maliny lub konfitura malinowa lub syrop malinowy
  • miód lub syrop z agawy

NADZIENIE 3

  • wiórki kokosowe
  • wiśnie (dowolne: świeże, mrożone, z dżemu)
  • miód lub syrop z agawy

 

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka wkładać składniki: posypać cynamonem, kłaść owoce lub orzechy, polać miodem lub syropem. Można też ściąć wierzch jabłek, wydrążyć środek, nadziać jabłka i przykryć ściętą częścią. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.

 

  • Do pieczenia najlepsze są jabłka odmiany szara reneta lub antonówka

Pączki na tłusty czwartek

PĄCZKI SEROWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną masę. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy. Następnie serek oraz mąkę i ponownie łączymy. W rondelku rozgrzewamy olej do 180 C. Łyżką zamoczoną w oleju nabieramy ciasto o wielkości orzecha włoskiego i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.

 Domowy budyń – naturalne produkty

Składniki na 2 porcje

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 – 5 żółtek
  • 500 ml mleka

Przygotowanie

W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka (3 lub 4 lub 5, ile mamy), wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.

  • Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania co chwilę zamieszać budyń rózgą aby nie zrobiły się grudki.
  • Po zagotowaniu odstawić z ognia i wyłożyć do miseczek. Można podawać z owocami lub syropem owocowym.

Karnawał z Kuchcikiem – brazylijskie przekąski -

różnorodność dostępnych warzyw

  • w/g upodobania: chleb ciemny lub jasny, bułka
  • sery żółte i pleśniowe
  • ogórki kiszone i korniszony
  • wędlina
  • kolorowa papryka
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • ser typu Feta
  • oliwki
  1. Pieczywo można posmarować masłem i wraz z pozostałymi składnikami -poza oliwkami – pokroić w kostkę lub plastry.
  2. Na patyczki do koreczków lub wykałaczki nadziewać kolejne składniki tak, by pieczywo było na dole.
  3. Talerze udekorować sałatą i układać gotowe smakołyki.
  4. Smacznego.

Sałatka ziemniaczana – popularna w Niemczech

  • 1kg ziemniaków
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • pęczek koperku
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • 4-5 łyżek majonezu (można pół na pół z jogurtem)
  1. pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde. Kroimy ogórki w plasterki a jak są większe to w pół plasterki, cebulę w kostkę.
  2. Wszystkie składniki mieszamy
  3. Do kubka wkładamy majonez. Sosem polewamy sałatkę, dodajemy pieprz do smaku, delikatnie mieszamy i posypujemy koperkiem…

Orzechowe góry – słodki przysmak w Niemczech

Składniki

  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/8 l śmietanki kremówki
  • 60 g drobno posiekanych owoców kandyzowanych
  • 200 g orzechów laskowych łuskanych w całości
  • 30 g ciemnej kuwertury
  • OKOŁO 20 SZTUK .

Sposób przygotowania

  1. Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i śmietankę zagotować. Trzymać na ogniu tak długo, dopóki masa nie stanie się gęsta i jasnobrązowa. Dodać kandyzowane owoce i orzechy. Wymieszać.
  2. Za pomocą dwóch łyżeczek formować kulki, układać je nie za gęsto na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia.
  3. Piec 4-5 minut w piekarniku podgrzanym do temperatury 180°C.
  4. Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasteczek rozpuszczoną

kuwerturą.

 

Dobroczynna moc koktajli z różnorodnych owoców i dodatków

Koktajl 1

1 melon lub awokado

2 pomarańcze

1 banan

sok z limonki

miód- 2 łyżki

 

Koktajl 2

1 gęsty jogurt

1 sok jabłkowy

1 opakowanie borówek

1 banan

sok z 1 cytryny

miód- 2 łyżki

 

Przygotowanie

Poszczególne składniki miksujemy blenderem. Przelewamy do szklanek lub pucharków

Smacznego!

Różnorodność owoców w naleśnikach

Polecamy wieloowocowe naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione owoce
  • śmietana 30%
SPOSÓB WYKONANIA
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione olej roślinny i razem zmiksować .
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Dodać pokrojone owoce i zawinąć w rulonik.  Ubić śmietanę na sztywno i udekorować naleśniki.

Dobre, bo polskie – krajowe, znane potrawy

Znany schabowy z surówką z ukiszonej samodzielnie kapusty.

Składniki

4 porcje
  • 600 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • do namoczenia: mleko
  • do obtoczenia: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej
  • do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego lub smalcu

Sposób wykonania:

  • Ostrym nożem odciąć białą otoczkę z żyłki po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na 4 plastry. Położyć na desce i dokładnie roztłuc na cieniutkie filety (mogą wyjść duże, wielkości pół talerza). Do rozbicia mięsa najlepiej użyć specjalnego tłuczka z metalowym obiciem z wytłoczoną krateczką.
  • Filety namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu (ewentualnie z dodatkiem kilku plastrów cebuli) przez ok. 2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas (można też zostawić do namoczenia na noc).
  • Wyjąć filety z mleka i osuszyć je papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (niezbyt dużo, bo zalewa z mleka była już solona) i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać klarowane masło (ok. 1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażyć partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony. Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem i powtórzyć z kolejną partią, na świeżym tłuszczu.
  • Usmażone schabowe odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z surówką z kiszonej kapusty.

Surówka z kiszonej kapusty:

Kiszoną kapustę pokroić.

1 Jabłko pokroić w kostkę.

1 Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Natkę pietruszki podrobić nożem.

Połączyć składniki z 2 łyżkami oleju, solą i cukrem do smaku.

Smacznego

Wykreślanka. Polskie dania

Kliknij w obrazek i skreślaj pociągnięciem myszy odpowiednie litery, wyszukując podane wyrazy.

Kisimy kapustę

  • kapusta poszatkowana
  • sól – 1,5-2,5 dkg na 1 kg kapusty
  • 4 marchewki
  1. Kapustę czyścimy z wierzchnich brudnych i nadpsutych liści. Głąby należy wykroić z kapusty. Kapustę szatkujemy. Grubość wiórów nie powinna przekraczać 2-4 mm.  Poszatkowaną kapustę wsypujemy porcjami do beczki i dobrze ugniatamy albo ubijamy, aż do momentu wydzielenia się soku i usunięcia powietrza.
  2. W czasie ubijania kapusty dodajemy porcjami sól, i pozostałe przyprawy według
  3. upodobań: np. kminek, liście laurowe, koper, nasion jałowca, marchew.
  4.  W czasie ubijania kapusty powinien wydzielać się sok. kapusta ma puszczać sok. Sok zabezpiecza kapustę przed dostępem powietrza. Dopływ powietrza do kiszonej kapusty sprzyja rozwojowi pleśni, która niszczy kwas mlekowy i powoduje gnicie kiszonki.
  5. Na koniec kapustę obciążamy  czymś ciężkim, powinien być np. czysty kamień, lub słoik z wodą. Zakręcamy beczkę i odstawiamy  na ok 10 dni.  Po kilku dniach fermentacji (ok. 3 dni) należy zdjąć z kapusty ciężarek, denko i za pomocą ostro zakończonego kija przebijać otwory w kapuście, w celu odprowadzenia nadmiaru gazów nadających gorzki i piekący smak kiszonej kapuście. Taka kapusta może stać sobie przez cala zimę i cieszyć bogactwem smaku.

KRAJE ANGLOSASKIE

Chwila z dynią

Ciasto z dynią i białą czekoladą

2 szklanki startej dyni
3 jaja
0,5 szklanki cukru
2 szklanki maki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,75 szklanki oleju
100 g białej czekolady
70 g rodzynków
Na polewę:
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
Ciasto z dynią i białą czekoladą
Dynię startą na dużych oczkach odstawić by puściła sok. Czekoladę posiekać w drobną kostkę. W misce ubić jajka z cukrem na puszysta jasną masę. Wlewać wolną strużką olej, cały czas miksując. W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem. Wsypać na 2 tury do masy i zmiksować. Dynię dobrze odcisnąć z soku. Dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać rodzynki i posiekaną czekoladę, zamieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Jogurt zmieszać z miodem, polać ciasto i podawać.

Ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi

Różnorodność zastosowanych ziół :

  • 320 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g bakalii (orzechy włoskie lub migdały)
  • W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i rodzynki. Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części. Następnie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – puree z dyni, miód, olej, jogurt i jajka, aż do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki połącz ze sobą suche i mokre składniki. Do masy dodaj pokrojone bakalie i dokładnie wymieszaj.  Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.

Śliwkowe wypieki

Muffinki ze śliwką

* 280 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 110 g cukru
* 2 jajka
* 250 ml jogurtu naturalnego
* 125 ml oleju
* 8-10 mocno dojrzałych śliwek węgierek

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Roztrzepane widelcem jajka łączymy z olejem i jogurtem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy kilkukrotnie (ciasto nie powinno być gładkie – zbyt długo mieszane stają się niesmaczne i gumowate po upieczeniu, dlatego mieszamy je dość niedbale i nie doprowadzamy do sytuacji, w której w cieście niewidoczne są grudki).
Śliwki przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę przekrawamy na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (opcja góra+dół) i pieczemy ok. 22-24 minuty.

Ciasto ze śliwkami

*1 kostka margaryny lub masła

*  4 jajka

* 1 szklanka cukru

* 2 szklanki mąki

* 0,5 łyżeczki sody

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 0,5 kg śliwek

* śmietana 30%

Masło rozpuścić i ostudzić. Ubić białka na sztywno wsypując stopniowo cukier.  Do piany dodawać po jednym żółtku i utrzeć na jednolitą masę.
Dodać mąkę i sodę i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki 24×30.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wciskając je lekko w ciasto.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu udekorować śmietaną ubitą z 3 łyżeczkami cukru.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.

Zaakceptuj cookies Więcej informacji